Kontakt Hellig Olav

Else Magni Horten

Tel: 99276748

Semming Øverby Lund

Aud Bakli

Per Hilleren

Dagfinn Hokstad

 

Statuen

helligeolav

Statuen er ca 130 cm høy, ca 40 cm bred og tilsvarende dyp. Den er antagelig skåret tidlig eller mot midten av 1200-tallet, i unggotisk stil og av furu. Den har vœrt malt, og malingen er så godt bevart at det kan gjøres en nøyaktig vurdering og rekonstruksjon. Den lange skjortelen er gylden, kappen er rød med grønt/blått fór og svarte strekborder. Beltet er gyldent med svarte tegninger og skoene har vært gyldne. Det har også kronen vœrt - gylden med dobbel svart bord. Samme farge har rikseplet hatt. Ansiktet har en naturlig ansiktsfarge, rosa med røde kinn og brune øyenbryn. Hår og skjegg er svart og brunt.

Olavstradisjonen

Olavstradisjonene sto og står fortsatt sterkt i Tylldalen, og en statue av Olav den Hellige har en sentral plass i bygdas bevissthet. Statuen har i dag en fremskutt plass i National-museet i København. Den kalles «Hellig Olav fra Tyldal». Statuen er ansett som en av de viktigste olavs-statuer fra 1200-tallet, og er en av de best bevarte fra denne epoken. Det er ikke aktuelt med en tilbakeføring, og det har derfor lenge vœrt et sterkt ønske om å få laget en kopi av denne vakre statuen, som mange kaller Olav med det milde ansikt. Foreningen håper at kopien kan settes på plass i Tylldalen kirke i god tid før Olavsjubileet i 2030.

 

helligeolav 2Historien

Olavsstatuen var tidligere antatt å stamme fra Nidarosdomen. Det kan være riktig når det gjelder opphavssted, men det er ikke der statuen har stått og levd sitt liv i om lag 400 år, før den ble sendt til Danmark. Det var Ingvald Undset (Sigrid Undsets far) som på slutten av 1800-tallet påviste at statuen hadde stått i Tylldalen kirke: Ut fra følgeskrivet - forfattet av generalleytnant og visestatholder Johan Wibe - ble den i 1697 sendt som en gave til kong Christian V i København. Wibe skriver at statuen var funnet 30 år tidligere i en gammel og forfallen kirke, og at han hadde fått den av soknepresten på Tynset som forteller at statuen har stått i «Tylldalen annex-kirke i stor ære i over 400 år».

Pilgrimene

Det går en pilegrimsvei giennom Tylldalen. Den kom i årene etter at Olav ble helligkåret 3. august 1031. Pilegrimene kom vandrende inn fra sør og øst, og her i Tylldalen søkte de ly og tilflukt i den gamle Olavskirken hvor Olavsstatuen sto. Tradisjonen som er knyttet til denne første pilegrimsepoken står sterkt i Tylldalen. Det var historien herfra tylldølene tok fram da de i 1976 for første gang framførte olsokspelet «Dei urolege av hjarte». I flere tiår var det olsokspel i Tylldalen. Det ble spilt tre ulike stykker. Alle tre handlet om møter mellom pilegrimer og fastboende, og i ett av dem handlet det om tilblivelsen av Olavsstatuen. De senere år er den gamle pilegrimsveien gjennom bygda merket på nytt, og pilegrimer går igjen på de gamle veiene med Nidaros som mål.

Medlemskap

Du kan bli medlem i foreningen ved å betale kontigent på kr 100,- til Foreningen Hellig Olav fra Tyldal.
Bankgirokonto nr. 1885.18.37473 eller Vipps nr. 561300
Husk å oppgi ditt navn på innbetalingen!
Gaver eller donasjoner til foreningen kan betales på samme måte.

Kontakt

bygdeutvalg@tylldalen.no

Plakattavla Facebook

Vi bruker informasjonskapsler på nettsiden vår. Noen av dem er avgjørende for driften av nettstedet, mens andre hjelper oss med å forbedre denne nettsiden og brukeropplevelsen (sporing av informasjonskapsler). Du kan selv bestemme om du vil tillate informasjonskapsler eller ikke. Vær oppmerksom på at hvis du nekter, kan det hende du ikke kan bruke alle funksjonene på nettstedet.